RAPID PROTOTYPING
Rapid prototyping is een term waaronder diverse technieken vallen die gebruikt kunnen worden voor het vervaardigen van prototypen. Een aantal technieken zijn.

SLS
SLS staat voor Selective Laser Sintering. Het is een techniek om functionele prototypes te vervaardigen van nylon. De werking is op basis van nylon poeder die in laagjes van 0.1mm aan elkaar worden gesmolten met een CO2 laser. Zie onderstaande video.

FDM
FDM staat voor Fused Deposit Modeling. Het is een techniek om prototypes te vervaardigen van bijvoorbeeld ABS, PPSU/PEI, TPE of PC.
De werking is op basis van extrusie. Het is een soort inktjet printer maar dan met gesmolten kunststof. De laagjes zijn ongeveer 0.2/0.4 mm dik. Zie onderstaande video.

SmarTrix heeft een FDM machine van het merk Makerbot waarmee 2 verschillende soorten/kleuren kunststof geprint kan worden in een product.

Makerbot Replicator 2x
SLA
SLA staat voor Stereolithography. Het is een rapid prototyping techniek die ongeveer 20 jaar geleden ontwikkeld is. Hierbij wordt epoxy hars doormiddel van een UV laser laag voor laag uitgehard. De hars is doorzichtig en laat zich met laagdiktes van 0.1mm opbouwen. Zie onderstaande video.

VACUÜM VORMENMet vacuüm vormen wordt een kunststof plaat verwarmd en over een mal heen getrokken. De lucht wordt tussen mal en kunststof plaat weggezogen.

FREZEN
Als een product er zich voor leent dan is het ook mogelijk om een prototype te frezen

ArtWork by ArtEffect.nl